In veel huizen zit weinig muziek

'In veel huizen zit weinig muziek'
(door Johan Bosveld, 2000)

Architecten van nieuwbouwwoningen hebben geen verstand van muziek. Ze ontwerpen huizen waar zelfs de duurste geluidsapparatuur machteloos is tegen de slechte akoestiek. Als de kamers dan ook nog eens modern worden ingericht - kale wanden en parket op de vloer - dan valt, er helemaal niet meer te genieten van een mooie cd. Was getekend Johan Ketelaar, hifi-specialist in 't Harde.

Het is Johan Ketelaar een doorn in het oog. De architecten bouwen steeds mooiere en duurdere huizen, maar op geen enkele manier houden ze rekening met de muziekliefhebber. "Alle vertrekken zitten tegenwoordig aan elkaar vast: de hal, de keuken, de huiskamer. Daardoor krijg je één grote holle en lege ruimte, weet de Hardenaar.
Bovendien worden in nieuwbouwhuizen verkeerde materialen gebruikt die de muziek nog slechter laten klinken. Muren zijn niet meer stevig gemetseld, maar worden gemaakt van prefab blokken die resoneren met de muziek. En als dan ook nog eens zwevend parket wordt gebruikt, ben je helemaal ver van huis, want dat gaat ook meetrillen." Ketelaar heeft niet de illusie dat hij architecten op andere gedachten kan brengen. Hoewel hij het geen overbodige Iuxe zou vinden als er tenminste wat kleine voorzieningen zouden worden getroffen. "Alles wordt tegenwoordig netjes weggewerkt. Stopcontacten, elektriciteitssnoeren, zelfs de thermostaat wordt in de muur weggewerkt. Dan kunnen ze toch ook wel wat gootjes aanbrengen voor de kabels van geluidsapparatuur?"
Hoewel de architecten dus weinig of geen rekening houden met akoestiek, kan de muziekliefhebber daar bij de inrichting van zijn huis veel aan doen. Volgens Ketelaar zou iemand die graag naar muziek luistert, zijn huis moeten aanpassen met behulp van een hifi-specialist. "Dat kan vaak al heel eenvoudig door gordijnen op te hangen en een kleed op het parke te leggen. Maar wat ook heel goed helpt tegen een te holle klank is het plaatsen van een boekenkast. Ik ken iemand die op een rommelmarkt een paar honnderd boeken kocht, alleen maar om het geluid in de huiskamer te verbeteren.

Eén troost heeft Ketelaar: woningen worden momenteel een stuk warmer ingericht dan een paar jaar geleden. Lang niet iedereen wil nog leven in een lege witte kamer. Kleden, gordijnen en draperieën zijn in.

De Veluwse muziekliefliebber is niet de eerste de beste op hifl-gebied. Sinds hij in 1977 in 't Harde een eigen zaak begon, werd hij herhaaldelijk in de vakpers geroemd vanwege zijn eigen audio-merk 'JK Acoustics'. De luidsprekers van dat merk worden over de hele wereld verkocht en komen in tests keer op keer als de beste naar voren. Of zoals een recensent in het blad Hifi Video Test schreef: "Dit zijn luidsprekers die je aanzetten tot veel te veel muziek genieten en veel te weinig recenseren.."
Echt bekend werd Ketelaar eind jaren tachtig met zijn cd-filter. Dat stukje elektronica vervangt het originele filter in de cd-speler en zorgt voor een veel mooiere klank. Het filter is nodig om bepaalde tonen weg te zulveren, die worden veroorzaakt door, de overdrachtssignalen die van cd-speler naar de geluidsboxen gaan. De originele filters doen hun werk te goed, waardoor een deel van de klank nadelig wordt beinvloed.

Eigenwijs
Ketelaar weet dat velen hem eigenwijs en misschien zelfs verwaand noemen. Maar hij vindt dat-ie de beste luidsprekers maakt en zijn eveneens zelfgemaakte versterkers en andere hulpmiddelen verwijzen volgens hem veel andere merken naar de tweede rang. "Ze noemen mij die excentrieke toonkunstenaar van de Veluwe." Waar het om gaat is dat ik me erger aan de slechte kwaliteit van veel andere producten. Er wordt zoveel verkocht waar mensen later spijt van krijgen. Dan halen ze voor tienduizend gulden een set speakers in huis en dan klinkt Maria Callas alsof ze haar neus dichtknijpt."
Wie meer wil weten over het verbeteren van de akoestiek in zijn woning is welkom in 't Harde. "Ik kom regelmatig bij mensen thuis en dan prutsen we net zo lang tot het geluid goed is. Maar ik geef toe: in sommige moderne huizen zal geen enkele geluidsinstallatie goed klinken."