JK Optima 1 MKII

In 1977 startte de produktie van de Optima 1 en aanvankelijk was deze bedoeld als professionele afluister monitor voor geluidsstudio's. Het betrof een tweeweg systeem met een kritisch gedempte poort. Deze Optima 1 bleek zeer goed aan te slaan, zodat besloten werd het model voor de veeleisende muziekliefhebber te gaan produceren. De aanleiding om een Mk II uitvoering te maken, was eenvoudig. JK acoutics verrichtte langdurig onderzoek naar het qfstraalgedrag van verschillende kastvormen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een computerprogramma, waaruit duidelijk werd, dat de kastvorm in combinatie met de gebruikte chassis byzonder belangrijk is. Met behulp van deze kennis werd de JK04 ontwikkeld. Deze ontwerptechniek is vervolgens toegepast op de Optima 1 MkII

Techniek
De filtertechniek wordt nog steeds, onveranderd, gebruikt. Er worden derde orde filters toegepast, die een optimaal fasegedrag laten zien op het kantelpunt. Ook de luidsprekerbezetting is niet veranderd en er wordt nog steeds dezelfde modificatie op de woofer toegepast als eertijds. Deze modificatie betreft het aanbrengen van een speciale, door JK ontwikkelde coating.

Behuizing
De luidsprekerbehuizing is echter vernieuwd. De behuizing en de grille zijn voorzien van hoeken en randen om het afstraalgedrag van de luidspreker te optimaliseren. De kast is nu geheel vervaardigd van MDF, met zijwanden van 30 mm en aan de binnenzijde ervan is loodbitumen aangebracht. Dit resulteert in het terugdringen van kastkleuring.

Weergave
Mede dankzij deze wijzigingen levert deze kleine luidspreker een zeer evenwichtige en ruimtelijke weergave. Het stereobeeld is fraai doorzichtig en zeer goed gedefinieerd. Was de OPTIMA 1 bij zijn introductie al een tijdloos ontwerp, met de Mk II versie wordt dit nog eens duidelijk onderstreept.

Specificaties JK acoustics JK01 MKII
Frequentiekarakteristiek 70 Hz - 20 kHz, 2 dB (in normale kamer op 1 m afstand)
Systeem open luidspreker met kritisch gedempte poort
Akoestischedemping Speciale viledon dempingsmateriaal en loodbitumen
Luidsprekers 2, verticaal in lijn opgesteld
Scheidingsfrequenties 3.300 Hz
Scheidingsfilter 18 dB - oktaaf
Impedantie 8 Ohm
Rendement 86 dB, effectieve geluidsdruk op 1 m afstand en 1 Watt in 8 Ohm, sinusgolf 300 Hz
Vervorming < 1,2 % bij een effectieve geluidsdruk van 90 dB
Geschikt versterker vermogen 35 tot 80 Watt en hoger mits het een goede versterker betreft
Aansluiting hoogwaardige klemverbinding voor 10 mm2 koperaders en banaanpluggen
Afmetingen (h x b x d) 35 x 20 x 30 cm
Gewicht 9 kg