JK Optima 3 actief

In de electrisch gefilterde Optima 3 Active zijn per luidspreker twee mono eindversterkers ingebouwd; één voor het aansturen van de woofer en één voor de middentonenluidspreker en de tweeter. Voor aansturing van de luidsprekers is dus alleen een voorversterker nodig.

De woofer met extra zware magneet en grote spreekspoel wordt rechtstreeks gevoed. Het laag, dat doorloopt tot 32 Hz, is daardoor strak en zeer snel. De woofer is in de kast gebouwd en is dus van buitenaf niet zichtbaar. De ruimte voor de woofer is volledig gescheiden van de ruimte voor de middentoonspeaker en de tweeter, deze kunnen elkaar dus niet beïnvloeden. De woofer bevindt zich binnenin het onderste gedeelte van de luidsprekerkolom en wordt symmetrisch belast. De door de woofer weergegeven lage tonen treden naar buiten via een optimaal afgestemde poort, die zich aan de voorzijde bevindt. Doordeze bijzondere constructie wordt de woofer optimaal onder controle gehouden en ontstaat een zeer zuivere basweergave.

De mooie en beproefde 13 cm middentonenluidspreker, die in de Optima 1 en de Optima 3 is gemonteerd, wordt ook toegepast in de Optima 3 Active. In dit systeem krijgt de middenspeaker geen laag toegevoerd onder de 100 Hz, waardoor geen breedband intermodulatievervorming optreedt. Dit resulteert in een schoon en uitermate zuiver middenhoog. Het nieuwe type ferro fluid tweeter van Audax past uitstekend in het systeem. Het hoog wordt door deze tweeter zelfs bij veel vermogen rustig en goed gedefiniëerd weergegeven.

De in de hoeken versterkte luidsprekerkast is opgebouwd uit dubbelwandige panelen. Tussen deze panelen bevindt zich een elastische massa. In combinatie met het door JK acoustics gebruikte speciale dempingsmateriaal wordt de kastresonantie tot het nodige minimum teruggebracht.

De aanschaffingsprijs van een set Optima 3 Active luidsprekers is aantrekkelijk als men zich realiseert, dat totaal maar liefst vier mono eindversterkers zijn ingebouwd. Alleen een stuurversterker is nodig.

Specificaties JK acoustics Optima 3 Active
Frequentiekarakteristiek 32 Hz - 22 kHz, 1,5 dB (in normale kamer op 1 m afstand)
Systeem 'open' luidspreker met afgestemde poort
Akoestischedemping dempingsmateriaal van hoge persing Tabopan, bitumen, speciaal versterkte hoekconstructies
Luidsprekers 3,
- 17 cm woofer, zeer grote magneet
- 13 cm midden, Neoflexconus
- 25 mm Dome tweeter, ferro fluid
(de woofer is in de kast geboud voor het sublaag)
Scheidingsfilter het laagpunt wordt electronisch gefilterd
Scheidingsfrequentie midden 3.500 Hz
Rendement passief 89 dB effectieve geluidsdruk op 1 m afstand *
Vervorming < 0,8 % **
Ingebouwde versterkers 2 mono eindversterkers
- vermogen per versterker 75 Watt
- piekvermogen van 200 Watt
- aansturing door electronisch filter
Vermogen kleiner dan 0,01 %
Ingangsimpedantie 10 kOhm - 0,5 V
Aansluiting 2
- gouden chinc aansluitcontact voor stuurversterker
- lichtnetaansluiting 220 V
Afmetingen (h x b x d) 97,5 x 26 x 30 cm
Gewicht 32 kg
Fineersoort noten, licht eiken, alle gewenste kleuren gelakt
* 1 Watt in 8 Ohm, sinusgolf 300 Hz
** bij een effectieve geluidsdruk van 90 dB op 1 m afstand