JK Passive 5 in luister

In 'Luister' door Jan Kool

Het 'onbelangrijkst' omdat het nauwelijks meer mogelijk is een slechte versterker te vinden, het 'belangrijkst' omdat 't het controlecentrum is van uw muziekweergave. Akai, Philips en Yamaha zijn in huis, onderzocht en/of nog in de gebruiksfase (Yamaha). Een buitenbeentje daarbij is een voorversterker, de Passive 5, van JK acoustics. (…)

Het onbelangrijkste belangrijkste van de installatie

Versterkers in veelvoud

De Passive 5 voorversterker (ca. fl 2500,-). Een werkelijk schitterend gebouwd apparaat. Typerend voor Johan Ketelaar, de ontwerper, wiens electronica altijd terecht met enige eerbied wordt bekeken. Natuurlijk, het is kostbaar maar ook typisch een 'liefhebbersapparaat' èn - laten we eerlijk zijn - ook enigszins voor de audiofreak! Die hebben daar dan géén onzin mee maar een prachtige voorversterker, zeer compleet met ingangen: MM, MC, CD speler (DAD), tuner, tape 1 en 2 en uitgangen voor 2 recorders en het 'eindsignaal'. De laatste dubbel uitgevoerd: 1 paar DC en 1 paar AC. JK hield er rekening mee, dat eindversterkers soms zelfs gelijkspanning (DC) versterken en andere met een ingangscondensator zijn uitgerust. De DC-uitgang moet op een AC-ingang en de AC-uitgang op.een DC versterker. Enigszins verwarrend, wel duidelijk uitgelegd in de handleiding maar dat had ik daarin liever vetgedrukt meteen op de eerste bladzijde gezien. Nu kan men het gemakkelijk net verkeerd doen, wat niet tot rampen leidt maar het is niet helemaal handig.

Vooral het pickupdeel is magnifiek gemaakt met volledig gescheiden delen voor laag en hoog RIAA-correctie. MC-aanpassing is heel geraffineerd. Het element wordt eigenlijk geheel in de schakeling opgenomen, waardoor altijd een optimale aanpassing èn versterking wordt geboden. De ingangskeuze (toetsen) verloopt telkens met even volledig 'uitdoven' en enkele seconden later het inschakelen van de nieuwe keuze via heel mooie relais met gouden contacten. Erg voornaam! Voor 2 Volt uit zijn alle ingangen perfect ingesteld wat betreft gevoeligheid, zodat altijd een preftige stand van de volumeregelaar is gewaarborgd. Uiteindelijk kan zelfs 8 Volt uit geleverd worden, maar zeer zelden is echter meer dan 2 Volt nodig. Signaal/ruisverhoudingen zijn zelfs bij p.u. in de orde van meer dan 80dB voor MM en 74dB voor MC. Het eerste exemplaar dat ik had, vertoonde enige subsonische onrust tot -70dB maar daartegen is nu een vast subsonisch filter (dat ik altijd nodig vind) ingebouwd. De ingangscapaciteit is ca. 200 pf, een goede waarde. Realistische vervormingscijfers zijn niet te geven. Er is geen vervorming. Toonregeling is er (natuurlijk?) niet op zo'n machien voor puristen. Wèl een voorbalans. Op mijn Active 1 luidsprekers was het werken ermee een genoegen. Ik mis de toonregeling wel want ik ben niet de purist, die een CD of LP, die toonregeling vraagt, beslist terzijde legt! Maar zo zijn er velen en daarvoor is zo'n VV bedoeld. Een prachtig apparaat voor een exclusieve categorie gebruikers.