JK Passive 5 MKII & JK Active II MKII in Audio & Techniek

JK acoustics Passive 5 MkII & JK acoustics Active II MkII

in Audio & Techniek 25

JK Acoustics voorversterker Passive 5 Mk II fl. 2990,-.

In de duurdere prijsklasse worden de ontwerpen van de verschillende versterker-combinaties ook kwa uiterlijk wezenlijk anders dan het standaard 42 cm kastje. De in Nederland ontworpen en vervaardigde JK Acoustics is daar een mooi voorbeeld van. De eindversterker ziet er zeer degelijk en robuust uit maar de druktoetsen en de volumeknop op de voorversterker zien er wat goedkoop uit, waardoor het geheel een wat slordige indruk maakt.

De voorversterker bestaat uit twee losse kasten, de voeding en het versterkerdeel. De voeding kan met behulp van een Canonplug verbonden worden met de voorversterker. Op de voeding zit een aan/uit-schakelaar en een groen indicatieledje. Op het front van de voorversterker zitten zeven drukknoppen waarmee voor verschillende ingangen kan worden gekozen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de voorversterker nog maar een één ingang voor phono en moet nu de keuze voor MM/MC inwendig worden geschakeld. Hiervoor in plaats is een video ingang extra toegevoegd. Met één van de drukknoppen kan de DAD-functie worden ingeschakeld. Uit de gebruiksaanwijzingen volgt dat DAD een afkorting is van 'Digital Audio Disk', wat een ander woord is voor Compact Disk. Opvallend is de DUB-functie. De voorversterker heeft twee ingangen en twee uitgangen voor tape. Wordt nu de functie DUB ingedrukt dan zal het signaal van tape 1 aan rec 2 en het signaal van tape 2 naar rec 1 worden doorgegeven. Hiermee kan kruislings van cassette naar cassette worden opgenomen. Geheel rechts van de voorversterker zit een dubbele potmeter waarmee de balans en het volume kunnen worden ingesteld.

Op de achterzijde zitten naast de ingangen een DC- en een AC-uitgang. Het verschil hiertussen is dat de AC-uitgang een koppelcondensator in de signaalweg heeft en de DC-uitgang niet. Bijgeleverd wordt een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing voor de voorganger van deze voorversterker. Alle aanvullende gegevens worden in de extra (aanvullende) gebruiksaanwijzing beschreven.

Techniek

Over de techniek van de voorversterker van JK Acoustics kunnen we weinig mededelen: we hadden alleen een gebruiksaanwijzing tot onze beschikking. Een schema mochten we niet inzien!
Blijkbaar is er gebruik gemaakt van Ropel propyleen condensatoren en is het gebruikte relais van hoogwaardige kwaliteit (gouden contacten). De toegepaste RIAA-correctie onderscheidt zich van de bij andere voorversterkers gebruikte technieken. Deze bestaat uit drie versterkertrappen (waarvan één trap éénmaal versterkt), met daartussen de aanpassing. Na de eerste versterkertrap wordt op 50,5 en 500 Hz een kantelpunt gelegd, gevolgd door de volgende versterkertrap met daarna het derde kantelpunt op 2120 Hz. Het fase-gedrag zou hierdoor beter onder controle kunnen worden gehouden.

Het keurig verzorgde binnenwerk van de Passive 5.

De aanvullende gebruiksaanwijzing vermeldt de discrete opbouw van de lijnversterker en de gedeeltelijk discrete opbouw van de phonotrap.

JK Acoustics eindversterker Active 2 Mk II Fl. 4500,-

De Johan Ketelaar eindversterker ziet er uit als een mat zwart blok. Door deze constructie is de versterker zeer degelijk en ziet de opbouw er zeer fraai uit. De beide zijkanten van de eindversterker zijn opgebouwd uit koelribben. De boven- en onderzijde zijn vervaardigd uit geperforeerd metaal. Op het front zitten drie ledjes en een drukknop. Dit alles is aangebracht in een mooie inkeping in het front die het geheel een zeer afgewerkte indruk geeft. De drukknop op het front schakelt de versterker tussen de aan- en standby-stand. Boven de drukknop zit een indicatie-ledje. Als de versterker standby is geschakeld dan licht het ledje rood op en in de aanstand licht het groen op. De overige twee ledjes lichten op als er een piekvermogen wordt afgegeven van meer dan 75 Watt/mS.
Aan de achterzijde zitten cinch-ingangen voor links en rechts en een paar luidsprekeraansluitingen waar zowel losse kabels als banaanstekers op passen. Ook zit op de achterzijde de aan/uit-schakelaar die in normale omstandigheden altijd aan moet staan. Bijgeleverd wordt een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing van deze eindversterker en een soortgelijk model in monoblok uitvoering. Uit de gebruiksaanwijzingen volgt dat de versterker na op de achterzijde te zijn ingeschakeld zo'n twee minuten nodig heeft voordat de standby schakelaar op het front mag worden ingeschakeld.

Techniek

Bij deze Active II (MarkII) hadden we niet de beschikking over service materiaal. Uit de gebruiksaanwijzing is te halen dat het gaat om een 'klasse-A' versterker. Verder zou de voeding opgebouwd zijn uit een ringkerntrafo van 625 VA en een afvlakking van twee maal 44.000 mF. De versterker beschikt over een AC ingang en de tegenkoppeling is op de ingang geschakeld. De stereo eindversterker is ontworpen als twee monoblokken in één behuizing.


Meetresultaten

Bij de meting van het vermogen van de JK Acoustie Active II MkII met een belasting van acht Ohm leverde de versterker 145 Watt.