JK Passive 65

Algemeen
De Passive 65 is een voorversterker met 4 line en 2 tape ingangen. Eén line ingang kan worden omgebouwd tot phono ingang. JK acoustics levert hiervoor een losse phono-voorversterker. Eén tape aansluiting kan gebruikt worden als tape-monitor, terwijl de andere dienst doet bij het copiéren van tapes.

Vormgeving
Aan de voorzijde van de versterker bevinden zich een volumeregelaar, een ingangskeuzeschakelaar, een tapekeuzeschakelaar en een indicatie-LED voor ingeschakelde netspanning. Aan de achterzijde zijn de vergulde in-luitgangsbussen en de netschakelaar aangebracht. De vormgeving van de Passive 65 is afgestemd op de DAC 65, zodat de apparaten samen, qua uiterlijk, een harmonieus geheel vormen.

Techniek
De ingangskeuze is geheel relais gestuurd. Het voordeel hiervan is, dat het audiosignaal zo dicht mogelijk bij de ingang kan worden geschakeld. Het signaal doorloopt derhalve een korte weg door de line-versterker, zodat zo min mogelijk storing op het audiosignaal terecht komt. De gebruikte relais zijn luchtdicht, zodat corrosie geen kans krijgt de kontakten te vervuilen en de geluidskwaliteit ook op lange termijn gewaarborgd blijft.
De line-versterker is geheel discreet opgebouwd, waarbij elke afzonderlijke versterkertrap optimaal is ingesteld. Deze manier van instellen verminderd de transiëntvervorming zodat het geluid zonder enige scherpte wordt weergegeven. Een DC-regeling houdt de offsetspanning op de uitgang op 0 Volt DC. Door deze opzet zijn geen condensatoren in de signaalweg nodig, wat het klankbeeld ten goede komt. In vrijwel elke versterker wordt zogenaamde tegenkoppeling toegepast om het versterkingsgedrag te belinvloeden. Veel tegenkoppeling veroorzaakt echter Transiënt Inter Modulatie vervorming (TIM), die al bij zeer geringe percentages hoorbaar is. Het ontwerp van de PASSIVE 65 maakt door een lage openlus-versterking een milde tegenkoppeling mogelijk. De TIM vervorming is daardoor zeer laag. Daarnaast is ook de harmonische vervorming zeer gering. De geringe vervormingspercentages gecombineerd met een groot frequentiebereik dragen bij aan het opmerkelijk muzikale karakter van de voorversterker.
De schakeling rond de volumeregelaar is bijzonder van opzet. Er wordt een geheel discrete bufferschakeling toegepast, die er voor zorgt dat de verbindingskabel naar de line-versterker altijd een constante impedantie ziet. Deze impedantie is daarom niet afhankelijk van de volumestand.
De voeding van de Passive 65 wordt gevormd door een ringkerntransformator met een magnetische afscherming om invloeden ten gevolge van magnetische inductie te voorkomen. De transformator heeft gescheiden wikkelingen voor het audiodeel en voor de relaisbesturing. Het voedingsbuffer bestaat uit twee, door JK acoustics geselecteerde audiocondensatoren. De stabilisatie van de voeding is per kanaal en voor elke deelschakeling afzonderlijk uitgevoerd. Hierdoor is de kanaalscheiding optimaal en wordt overspraak via de voedingslijnen uitgesloten.

Specificaties JK acoustics Passive '65'
Aantal line ingangen 4 (LINE4 kan worden gemodificeerd tot phono-ingang)
Aantal tape ingangen 2 (TAPE2 kan gebruikt worden voor dubbing)
Aantal uitgangen 1 (DC geregeld)
Ingangsgevoeligheid 500 mV voor 2 V uitgangsspanning
Signaalruisverhouding beter dan 90 dB
Bandbreedte 1 Hz - 100 kHz (-1 dB)
Kanaalscheiding beter dan 85 dB
Uitgangsimpedantie 47 Ohm
Totale Harmonische Vervorming 0,003 % bij 2 V uitgangsspanning, 1 kHz
Capaciteit voedingselco's 9.600 uF
Opgenomen vermogen 7 W
Afmetingen (b x h x d) 210 x 63 x 390 mm
Gewicht 4 kg