JK Reference Dac (1ste)

Algemeen
De JK Reference DAC is een digitaal/analoog omzetter met vier digitale coaxiale ingangen en 2 zowel coaxiale als optische tape-monitor ingangen, welke zijn uitgevoerd als een dubbingschakeling voor het maken van digitale kopieën via tape.
De elektronica is geplaatst in een geheel nieuw ontworpen kast van geanodiseerd aluminium, die wat betreft vormgeving een geheel vormt met de Reference voorversterker en het Reference CD-transport. De DAC rust op vier elegante rubbergedempte voeten.

Techniek
Met de bronkeuze schakelaars kan men verschillende op de DA-converter aangesloten digitale bronnen kiezen: CD speler, DAT recorder, minidisk, digitale satelliet radio en dvd audio (96 kHz). De converter stelt zich automatisch in op de sample freqentie die de DAC krijgt aangeboden. De feitelijke D/A-omzetting vindt plaats door twee 24 bit DA-converters van Burr Brown. Deze worden door een speciaal ontworpen digitaal filter aangestuurd. De D/A-converters en het filter zijn op een zelfstandige print in de behuizing aangebracht en vormen samen de interface. Deze interface wordt d.m.v. gouden male/female contacten aangesloten op de hoofdprint.


plaats van de interface op de hoofdprint.

De hoofdprint
Deze bestaat uit twee belangrijke onderdelen, de voeding en het audiogedeelte.

Voeding:
De basis van de voeding bestaat uit een tweetal ringkerntransformatoren, één voor de analoge en één voor de digitale signalen; beide hebben zowel een magnetische als een statische afscherming. Er zijn in totaal 10 verschillende voedingsspanningen gebruikt en deze worden allemaal afzonderlijk ontkoppeld. De audio-voeding wordt ook nog eens door parallel stabilisatie verkregen, waardoor de verschillende voedingen onderling absoluut geen invloed op elkaar hebben.

Audiogedeelte:
Uit de hoge kwaliteits D/A-omzetters komt niet direct het audiosignaal maar de stroom. Het is gebruikelijk dat deze vervolgens wordt aangeboden aan een stroom/spannings omzetter. Aangezien de stroom uit de D/A-omzetters sterk vervuild is met HF-signalen (High Frequency), wordt ook de spanning aangetast door de HF-vervuiling die een zeer nadelige invloed heeft op de uiteindelijke geluidskwaliteit. Daarom wordt normaliter deze spanning uitgebreid gefilterd voordat deze kan kan worden aangeboden aan een lijnversterker.
Het ontwerp van de JK acoustics DA-converters is uniek; het is nog nooit toegepast door andere fabrikanten. Omdat de uit de DA-omzetters afkomstige stroom zo is 'vervuild' met HF signalen, wordt in het ontwerp van JK acoustics onmiddellijk na de D/A-omzetting ingegrepen. Met een zelfontworpen computerprogramma worden de HF signalen eerst tot meer dan 120 dB onderdrukt. Pas daarna wordt de opgeschoonde stroom uit de DA-omzetter aangeboden aan de stroom/spannings omzetter. Door het volledig ontbreken van enige vorm van HF vervuiling resulteert dit in een zeer schoon audiosignaal.

Weergave
Het door deze DA-converter afgegeven muzieksignaal is van een uitzonderlijke klasse. Niet alleen worden stemmen en instrumenten zonder scherpte en met behoud van hun karakter weergegeven, maar ook kan met de Reference DA-converter de zo waardevolle ambiënte informatie juist worden vertaald. Dit resulteert in een geluidsbeeld met zeer veel ruimte en lucht om de bronnen, die met een zeer scherp focus in het geluidsbeeld worden geplaatst.

Specificaties JK acoustics Reference DA-converter
Aantal digitale ingangen 2, optisch
Aantal digitale uitgangen 3, coaxiaal
Aantal analoge ingangen 2, 1x optisch 1x coaxiaal (DC geregeld)
LED indicaties sample frequenties 32, 44.1, 48, 96 kHz
LED indicaties overige functies ERROR, SOURCE, TAPE1, TAPE2, DE-EMPHASIS
Digitaal formaat S/PDIF
Digitaal filter Burr Brown DF1704
Demodulator Crystal CS8414
DA-converter Burr Brown PCM1704 (2x)
Resolutie 24 bit
Frequentiebereik 2 Hz - 20 kHz (± 0.4 dB)
Kanaalscheiding beter dan 98 dB
Dynamisch bereik beter dan 98 dB
Uitgangsspanning 2,3 V-eff
Uitgangsimpedantie 47 Ohm
Totale Harmonische Vervorming 0,003 % bij 2,3 V-eff (1 kHz)
Capaciteit voedingselco's 75.000 uF
Opgenomen vermogen 13 W
Afmetingen 450 x 100 x 380 mm (b x h x d)
Gewicht 10,5 kg