JK Ultimate Pre

Algemeen
De Ultimate Pre-Amplifier is een compromisloze voorversterker met 4 line en 3 tape-ingangen. Twee tape ingangen kunnen worden gebruikt als tape-monitor, terwijl de derde tape-ingang dienst doet bij het kopiëren van tapes

Vormgeving
De behuizing is geheel vervaardigd uit geslepen en geanodiseerd aluminium. De kast is inwendig verstevigd om de zware printplaat te ondersteunen. Aan de voorzijde van de Ultimate Pre-Amplifier bevinden zich de ingangskeuzeschakelaar, een keuzeschakelaar voor de tape-ingangen, de volumeregelaar en de LED indicatie voor de geselecteerde ingang. De achterzijde is voorzien van een netschakelaar en zwaar vergulde cinch aansluitbussen voor de in- en uitgangen.

Techniek
De ingangssignalen passeren luchtdichte relais die bij de ingangen zijn geplaatst. Hierdoor wordt de signaalweg kort gehouden en daarmee voorkomen dat er storing op het audiosignaal terecht komt.
De lijnversterker is discreet opgebouwd. De eigenschappen van de totale versterking kunnen op deze manier uitstekend worden beïnvloed, omdat elke versterkertrap afzonderlijk optimaal is in te stellen. Om Transiënt Intermodulatie Vervorming (TIM) te voorkomen, is gekozen voor het gebruik van lokale in plaats van sterke totale tegenkoppeling. Dit heeft een gunstig effect op het totale klankbeeld, wat natuurgetrouw en zonder scherpte wordt weergegeven. De uitgangssectie bestaat uit zeer snelle ring-emitter-transistoren die apart op koelplaten zijn gemonteerd. Deze transistoren worden normaal alleen in vermogensversterkers gebruikt. Bovendien heeft elke uitgangstransistor zijn eigen buffercondensator.
De volumeregeling geschiedt met een Noble potentiometer, die bekend staat om zijn uitstekende klankeigenschappen en een perfecte gelijkloop.
Voor de voeding wordt gebruik gemaakt van een magnetisch afgeschermde ringkerntransformator met gescheiden wikkelingen voor de relaisbesturing en het audio gedeelte. De transformator heeft een statische afscherming tussen de primaire en de secundaire wikkeling. Als extra maatregel tegen stoorinvloeden uit de netspanning kan deze afscherming aangesloten worden op een schone randaarde. De voedingsspanning voor het audiodeel wordt discreet gestabiliseerd, waarbij elke line-versterker nog eens van een aparte voedingsstabilisatie is voorzien. Dankzij deze gescheiden opzet is overspraak via voedingslijnen uitgesloten.

Specificaties JK acoustics Ultimate Phono
Aantal line ingangen 4
Aantal tape ingangen 3 (TAPE3 kan gebruikt worden bij dubbing)
Aantal uitgangen 2 (DC geregeld)
Ingangsgevoeligheid 350 mV voor 2 V uitgangsspanning
Signaalruisverhouding beter dan 100 dB
Bandbreedte 1 Hz - 100 kHz (-3 dB)
Kanaalscheiding beter dan 95
Uitgangsimpedantie 47 Ohm
Totale Harmonische Vervorming 0,0028 % bij 2 V uitgangsspanning, 1 kHz
Capaciteit voedingselco's 37.600 uF
Opgenomen vermogen 11 W
Afmetingen (b x h x d) 450 x 100 x 380 mm
Gewicht 10 kg