Zit u lekker, meneer Ketelaar?

'Zit u lekker, meneer Ketelaar?'
(HVT, januari 2001)

Johan Ketelaar is een begrip in het Nederlandse audio landschap sinds 1977. Hij is ontwerper, fabrikant en verkoper van producten die binnen hun prijsklasse garant staan voor hoge kwaliteit. Hij is bekend met zijn Optima luidsprekers, JK Acoustics versterkers, kabels en niet inde laatste plaats de JK CD-filters, waarvan het ontwerp uit de tachtiger jaren stamt, het begin van het CD-tijdperk. De klank van de Compact Disc werd door velen als hard en kil ervaren. Reden voor Ketelaar de schroevendraaier en soldeerbout ter hand te nemen. Het resultaat hiervan is in audio-kringen bekend.

Hoe zit je thuis te luisteren en doe je dat bij voorkeur alleen?
Thuis luister ik vrijwel niet meer, ik ben de hele dag met muziek bezig en besteed daarom 's avonds mijn tijd meestal aan andere zaken. Ik heb een brede interesse en houd ervan met mensen om te gaan die ook in andere zaken dan audio en video geïnteresseerd zijn. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds veel van muziek geniet, maar ik ben kritisch op de weergavekwaliteit. Het moet goed zijn, anders stoor ik mij daar aan, muziek en sound moeten me blijven boeien.

Wat nuttig je zoal daarbij?
Ik zit altijd 'nuchter' te luisteren omdat alcohol je stemming verandert. Je gaat dan al gauw alles mooi vinden.

Vind je Hifi een enigszins egoïstische hobby?
Toen ik jaren geleden mijn allereerste Optima 1 speaker had ontworpen en vervolgens verkocht aan een studio, was er een winkelier die mij vroeg of ik het niet egoïstisch vond deze luidspreker alleen maar in eigen beheer te verkopen. Dat zette me aan het denken, de man had gelijk en daarom besloot ik een productielijn op te zetten en de Optima voor een breder publiek toegankelijk te maken. Het is geen volledig antwoord op je vraag, maar het heeft er wel mee te maken. Overigens is het nog steeds voornamelijk een mannenhobby, maar het hoeft niet egoïstisch te zijn. Het is natuurlijk hoe je er zelf mee omgaat.

Welke CD’s of DVD’s heb je het laatst aangeschaft en wat is de favoriete? Een echte favoriete heb ik niet, alhoewel ik wel een sterke voorkeur voor Herman van Veen heb. Ik luister naar van alles en nog wat. De laatste DVD die ik kocht was van Starwars. De laatste CD is echt bijzonder, het is de 3e symfonie van Rachmaninov met Vladimir Ashkenazv en een mono opname op Decca, nummer 4521732 met John Williams. Het gaat hier ècht om muziek.

Waar moet bij jou de soft- en hardware aan voldoen?
Muziek moet muziek zijn en voldoen aan mijn referentiekader. Dit heb ik in de loop der jaren opgedaan bij veelvuldig concertbezoek. Toch ben ik mij er uiteraard goed van bewust dat je nimmer het concert thuis kunt halen, maar dat wil niet zeggen dat je niet het maximale kunt nastreven. Dat kan overigens ook op een goedkopere set, zolang er rnaar 'geen ergernis' ontstaat.

Wat is het grootste gemis in je ruimte en zou je dit snel willen invullen?
Het grootste gemis is, zoals bij de meeste mensen,'de ruimte'. Vaak zie je dat moderne interieurs niet zijn aangepast op audioweergave. In eerste instantie lijkt het vaak goed te klinken, maar na verloop van tijd bemerkt men pas de manco's. Het treffen van voorzieningen met vloerkleden en gordijnen biedt dan al vaak een behoorlijke oplossing.

Zijn er omstandigheden of zaken die je graag zou willen missen in je luisteromgeving?
Nee, eigenlijk niet, ik woon lekker rustig in't Harde

Is de samenstelling van je installatie vaak aan verandering onderhevig?
Mijn privé installatie staat eigenlijk op de zaak en is bijna nooit aan verandering onderhevig. Meestal luister ik hier naar mijn reference set en thuis naar twee Optima 2-tjes met bijbehorende elektronica. Dit is een set die gemakkelijk in veel interieurs past.

Denk je dat door de komst van DVD de wijze van luisteren zal veranderen?
Sowieso. De niet specifieke audioliefhebbers lopen over naar homecinema. Echte muziekliefhebbers blijven toch nog bij de goede audio-CD-spelers.

SACD of DVD?
Het zal wellicht een vergelijkbare strijd worden als destijds tussen VHS en Betamax. De minst goede van de twee won uiteindelijk, maar of dat wel zo goed voor de consument was? Het grote publiek kiest ongetwijfeld voor DVD-Video. Over het algemeen zijn dit de consumenten die het prijskaartje belangrijker vinden dan het apparaat zelf. Zij zullen op de DVD-speler ook hun CD's afspelen.

Wat is je mening over HVT?
De vakbladen in zowel Nederland als buitenland zijn niet gewend aan kritiek. Bij veel journalisten schort het aan technische knowhow. Dat geldt ook voor hun manier van luisteren. Anderzijds moet natuurlijk ook gewaakt worden voor 'te' technische artikelen. Daar zit de consument niet op te wachten. Er moet een goede balans zijn tussen gehoormatige en technische aspecten en dat missen alle bladen.