JK Optima 3

Een bijzonder 3-weg systeem
De Optima 3 maakt gebruik van hetzelfde zo succesvol gebleken ontwerp als van de Optima 1 met dien verstande dat het 'geheim' hier onzichtbaar is. De hoge tonen luidspreker en de midden- en laagluidspreker zijn identiek aan de Optima 1, maar binnenin zit nog een extra subwoofer voor de allerlaagste tonen. Deze is via een poort optimaal afgestemd en wat ook erg belangrijk is: de woofer wordt symmetrisch belast.
Verder is een speciaal materiaal voor de conus toegepast (Neoflex) dat tot nu toe alleen door JK acoustics wordt gebruikt. Het voordeel van Neoflex ten opzichte van Bextrene is, dat de massa van de conus geringer is en minder aanleiding tot kleuring geeft.

JK acoustics Optima 3 ('MkI')
Een stijlvol ontwerp gekoppeld aan hoogwaardige weergave. Bij de Optima 3 is voortgebouwd op het zo succesvol gebleken ontwerp van de Optima 1. De hoge tonen luidspreker en de luidspreker, die het midden en laag weergeeft, zijn van hetzelfde type als bij de Optima 1. Dus ook hier een grote openheid, definitie en dynamiek. Het geheim bij de Optima 3 is van buitenaf niet zichtbaar, maar binnenin zit een extra subwoofer voor weergave van de allerlaagste tonen. Deze subwoofer wordt inwendig symmetrisch belast en is via een poort optimaal afgestemd. Door deze constructie kan de Optima 3 de bassen onvervormd en strak weergeven. Voor de conus is Neoflex toegepast. Neoflex zorgt voor een geringe massa van de conus en geeft daardoor minder aanleiding tot kleuring van de lage tonen. Aan het fase-verschuivingsgedrag van de drie luidsprekers is bij het filterontwerp bijzondere aandacht besteed. De Optima 3 heeft maar weinig ruimte nodigen beslaat slechts een oppervlak van 26 x 30 cm. Door de smalle vorm is de spreiding van de midden en hoge tonen gewaarborgd.

Specificaties JK acoustics Optima 3 MKI
Frequentiekarakteristiek 37 Hz - 22 kHz, 2 dB (in normale kamer op 1 m afstand)
Systeem 'open' luidspreker met afgestemde poort
Akoestischedemping dempingsmateriaal van hoge persing spaanplaat en bitumen, speciaal versterkte hoekconstructies
Luidsprekers 3,
- 17 cm woofer, zeer grote magneet
- 13 cm midden, Neoflexconus
- 25 mm Dome tweeter, ferro fluid
(de woofer is in de kast geboud voor het sublaag)
Scheidingsfilter geoptimaliseerd voor goede fase- en amplitude gedrag, met HP 65, scheidingsfrequenties 100 Hz en 3.300 Hz
Rendement 84 dB, effectieve geluidsdruk op 1 m afstand en 1 Watt in 8 Ohm
Vervorming < 1,0 %
Geschikt versterker vermogen 35 Watt tot 120 Watt, hoger mits het een goede versterker betreft
Aansluiting hoogwaardige kleverbinding voor 6 mm2 koperaders
Impedantie minimaal 8 Ohm
Afmetingen (h x b x d) 97,5 x 26 x 30 cm
Gewicht 25 kg
Fineersoort noten

Beoordeling in HIFI VIDEO TEST
Een aangename verrassing. Een goed uitgekiend ontwerp, dat weinig verkleurt, heel doorzichtig klinkt, uitstekend raad weet met impulsen, het laag scherpe contouren verleent en geen moment hol, agressief, nasaal, blikkerig of geperst aandoet bij de weergave van midden en hoog.
Een concertvleugel klinkt brillant. Popmuziek klinkt erg direct, beduidend schoner dan...
Bij groot orkest viel de droge, directe aangename presente klank op, plus het goede oplossend vermogen.
Het rustige, gave onopdringerige karakter van deze luidspreker van eigen bodem overtuigde ons steeds meer.

Beoordeling in LUISTER
De Optima 3 is een zeer interressante kolom, met een ruim frequentie bereik en mooi strak laag (37,5 Hz) met een minimale kleuring en een fijntekenend hoog. In de regionen rond fl 1.500,- een goede concurrent met een klein vloeroppervlak.