JK Createch II

Discontinued

JK Createch II

Algemeen
De ontwikkeling van luidsprekers wordt gekenmerkt door toepassing van een veelheid aan materialen voor zowel conus, chassis als verschillende materialen voor de spreekspoel. Wat de conus betreft is vooral gezocht naar steeds lichtere materialen die tegelijk bestand zijn tegen de energetische invloed van geluid. Naast toepassing van metalen, zoals de door ons toegepaste magnesium woofers van de firma SEAS, zijn ook keramische luidsprekers ontwikkeld. Deze kenmerken zich door een zeer geringe massa in combinatie met een grote stijfheid. De voordelen hiervan komen vooral tot uitdrukking in een zeer snelle en ongekleurde weergave.

Ontwerp
De Createch II is een vloerstaande luidspreker en is afgeleid van de Createch I. De zijpanelen van de kast zijn opgebouwd uit latjes van 20 mm esdoornhout; de overige wanden bestaan uit gefineerd MDF. Deze constructie is afgeleid van de JK Reference I luidspreker en is effectief in het voorkomen van kastresonanties. Het front van de luidspreker helt licht achterover, waarmee staande golven in de kast effectief worden onderdrukt. De onderzijde de kast is gevuld met zilverzand. Hiermee wordt een sterke vergroting van de massa bereikt aan de basis, waardoor eventuele resonanties van de kast worden gedempt. Aan de achterzijde bevindt zich een poort voor een optimale afstemming van de laagste frequenties. De luidsprekerunits zijn gelijk aan de units zoals deze worden toegepast in de Createch I; ze worden betrokken van de Duitse firma Thiel & Partners en behoren tot de absolute topklasse. Aanraken van de keramische woofers zou makkelijk kunnen leiden tot schade; zowel de woofer als de tweeter worden daarom beide afgeschermd door een fijnmazig rooster. Voor deze luidspreker geldt dat elementen die werden ontwikkeld ten behoeve van JK Reference luidspreker ook intern worden toegepast in de Createch II. Bovendien vraagt het filter speciale aanpassingen in verband met de byzondere karakteristieken van de toegepaste luidsprekerunits. De componenten van de filtering bestaan onder andere uit Leclacee condensatoren en zelfgemaakte spoelen; de interne bekabeling bestaat voornamelijk uit de JK type 3. De luidspreker wordt geleverd met een viertal rubberen dempers waarme deze luidspreker effectief kan worden ontkoppeld van de vloer, wat het klankkarakter ten goede komt.

Klank
Het doel van de ontwikkeling van de Createch II was naast de zeer transparante weergave van de midden en hoge frequenties, door middel van een vergroting van het kastvolume een dieper doorlopende laagweergave te creƫren. Dit wordt voornamelijk bereikt door een vergroting van het kastvolume. De klank kenmerkt zich niet alleen door een snelle, open en transparante weergave van het midden het hoog, maar ook door een beduidend dieper doorlopende en zeer gecontroleerde, schone laagweergave ten opzichte van de Createch I. Tevens zijn is het mogelijk met deze toch relatief kleine luidspreker een groot muzikaal beeld neer te zetten. Om dit te bereiken is het wel van groot belang dat de luidspreker vrij in de ruimte wordt opgesteld en is het ook belangrijk dat er geen meubels tussen de luisteraar en de luidspreker worden geplaatst.

Uitvoering
De Createch II luidsprekers worden geleverd in diverse kleuren gebeitst hout of gelakt zwart. Op verzoek kan de luidspreker in elke RAL-kleur lak worden geleverd; de in RAL-kleuren gespoten kasten zijn volledig van MDF vervaardigd.

Specificaties JK acoustics Createch II luidspreker
Frequentiekarakteristiek58Hz - 39Khz
SysteemOpen luidspreker met kritisch gedempte poort
AkoestischedempingSpeciale viledon dempingsmateriaal en loodbitumen
LuidsprekersTwee, in schuine lijn boven elkaar geplaatst
ScheidingsfilterHelling 18 dB/oct bij 2.800 Hz
Impedantie8 Ohm
Rendement89 dB geluidsdruk op 1 m afstand
Vervorming<1,2% bij eff. geluidsdruk van 90dB
Geschikt versterkervermogen> 35W
Afmetingen (h x b x d)820 x 200 x 220 mm
AansluitingenGeschikt voor 10 mm2 kabel en banaanpluggen
Gewicht22 kg