JK Createch I

Discontinued

JK Createch I

Algemeen
De ontwikkeling van luidsprekers wordt gekenmerkt door toepassing van een veelheid aan nieuwe materialen voor zowel conus, chassis als verschillende materialen voor de spreekspoel. Wat de conus betreft is vooral gezocht naar steeds lichtere materialen die tegelijk bestand zijn tegen de energetische invloeden van geluid. Naast toepassing van metalen, zoals de door ons toegepaste magnesium woofers van de firma SEAS, zijn ook keramische luidsprekers ontwikkeld. Deze kenmerken zich door een zeer geringe massa in combinatie met een grote stijfheid. De voordelen hiervan komen vooral tot uitdrukking in een zeer snelle en ongekleurde weergave.

Ontwerp
De Createch I is een monitor luidspreker. De zijwanden van de kast zijn opgebouwd uit latjes van 20 mm esdoornhout; de overige wanden bestaan uit gefineerd MDF (*). Deze constructie is afgeleid van de JK Reference 1 luidspreker en is zeer effectief in het voorkomen van kastresonanties. Het front van de luidspreker helt licht achterover, terwijl de bovenzijde van de kast zich hierop in een rechte hoek van 90 graden bevindt. De bodem is echter volledig horizontaal geplaatst. Hiermee wordt een vorm bereikt waarbij het lijkt alsof de achterzijde van de luidspreker gekanteld ligt, verzonken in een virtuele ruimte. Deze vormgeving resulteert in een kastinhoud waarin het ontstaan van staande golven maximaal wordt onderdrukt.
Aan de achterzijde van de kast bevindt zich een poort voor een optimale afstemming van de laagste frequenties.
De luidsprekerunits worden betrokken van de Duitse firma Thiel & Partners en behoren tot de absolute topklasse. Aanraken van de keramische units zou gemakkelijk kunnen leiden tot schade. Zowel de woofer als de tweeter worden daarom afgeschermd door een fijnmazig rooster.
Ook voor deze luidspreker geldt dat elementen die werden ontwikkeld ten behoeve van de JK Reference luidspreker hun weg hebben gevonden in de Createch I en II. Bovendien vraagt het filter speciale aanpassingen in verband met de bijzondere karakteristieken van de toegepaste luidsprekerunits. De componenten van de filtering bestaan onder andere uit Leclacee condensatoren en zelfgemaakte spoelen; de interne bekabeling bestaat voornamelijk uit de JK type 3.
Wij adviseren deze luidspreker te plaatsen op een goede stand. Ten behoeve van een optimale opstelling is een speciale voet ontwikkeld voor de Createch I. Deze is bijzonder zwaar. De luidspreker wordt op rubber dempingsmateriaal op deze stands geplaatst. Hiermee kan een goede ontkoppeling worden bereikt van de ondergrond, wat het klankkarakter ten goede komt. Overigens kunnen ook andere type luidsprekerstands worden toegepast.

Klank
Het doel bij de ontwikkeling van deze nieuwe luidspreker met keramische luidsprekers heeft geleid tot een creatie waarbij Johan Ketelaar zich als doel stelde met een relatief kleine behuizing een zeer neutrale weergever te ontwikkelen met een uiterst doorzichtig klankbeeld. De klank kenmerkt zich niet alleen door een snelle, open en transparante weergave van het midden het hoog, maar ook door een, weliswaar niet diep doorlopende, maar wel zeer gecontroleerde en schone laagweergave.
Door zijn kleine omvang is deze luidspreker moeiteloos te integreren in elk interieur. Wel is het van groot belang dat de luidspreker vrij in de ruimte wordt opgesteld en ook is het belangrijk dat er geen meubels tussen de luisteraar en de luidspreker worden geplaatst.

Uitvoering
De Createch luidsprekers worden geleverd in diverse kleuren gebeitst hout of gelakt zwart. Op verzoek kan de luidspreker in elke kleur RAL-lak worden geleverd; (*) in RAL-kleuren gespoten kasten zijn volledig in MDF uitgevoerd.

Specificaties JK acoustics Createch I luidspreker
Frequentiekarakteristiek 60Hz - 39Khz
Systeem Open luidspreker met kritisch gedempte poort
Akoestischedemping Speciale viledon dempingsmateriaal en loodbitumen
Luidsprekers Twee, in schuine lijn boven elkaar geplaatst
Scheidingsfilter Helling 18 dB/oct bij 3.300 Hz
Impedantie8 Ohm
Rendement89 dB geluidsdruk op 1 m afstand
Vervorming<1,2% bij eff. geluidsdruk van 90dB
Geschikt versterkervermogen> 35W
Afmetingen (h x b x d)320 x 240 x 270 mm
Aansluitingen Geschikt voor 10 mm2 kabel en banaanpluggen
Gewicht10 kg