JK Reference Amp

Discontinued

JK Reference Amp

Algemeen
Langdurig vormde de JK acoustics Active I MkII de ‘top of the line' op het gebied van eindversterker technologie van JK acoustics. Deze eindversterker is 18 jaar met succes in de productie geweest en wordt in vele huiskamers en studio's nog steeds tot volle tevredenheid gebruikt. Met het voortschrijden van het inzicht in het gedrag van versterkers ontwierp Johan Ketelaar een nieuwe, zeer zware eindversterker, de Ultimate Power Amplifier, die op de markt kwam in 1995. Belangrijke elementen van dit nieuwe ontwerp werden later toegepast in de kleine mono-versterker, de JK acoustics Active 65. Eind jaren negentig werd begonnen de nieuwe inzichten ook toe te passen in een nieuwe 50-watt klasse-A versterker, die kan worden beschouwd als de opvolger van de JK Active I MkII: de JK acoustics Reference Mono Amplifier.

Ontwerp
Het doel dat Johan Ketelaar zich stelde was al het goede van de Active I MkII te behouden en nieuwe inzichten zo toe te passen dat de klankmatige kwaliteiten van het nieuwe ontwerp zouden verbeteren. Feitelijk is alleen de voeding hetzelfde gebleven. Een trafo van 625 VA en twee elco's met een gezamelijke capaciteit van 66.000 µF vormen de basis. De elco's worden speciaal gemaakt omdat de specificaties hiervan een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke klankbalans.
Elektronisch is er veel veranderd. Bijzonder is de hard-wire toepassing van de door Johan Ketelaar ontwikkelde Type 3-kabel. In de nieuwe schakeling zijn de printbanen die grote stromen te verwerken krijgen vervangen door deze speciale Type 3-kabel. De uitgang is DC-geregeld, want inhoudt dat er geen ingangscondesator aanwezig is in de uitgang. De dempingfactor is verder verbeterd.
Ten opzicht van de JK Active I MkII is het nu mogelijk voor op de versterker een keuze te maken tussen 50 Watt klasse-A of klasse-A/B, waarmee alleen de eerste 5 Watt in klasse-A staat geschakeld. Als de versterker niet wordt gebruikt, schakelt deze na een aantal minuten automatisch terug naar een stand-by modus om te voorkomen dat onnodig stroom wordt verbruikt. Zodra de eindversterker door een voorversterker weer een geluidssignaal krijgt aangeboden, wordt de eindversterker opnieuw geactiveerd in de laatst gebruikte instelling, 50 watt klasse-A of klasse A/B. Na stabilisatie van de voeding wordt het signaal van de uitgang vrijgegeven aan de luidspreker.

Klank
De JK acoustics Reference Amplifier munt uit een in zeer krachtige, snelle en schone weergave. Deze eindversterker is in staat het bronnenmateriaal van een muziekopname met enorm veel realisme neer te zetten, waarbij een duidelijke afbeelding wordt gegeven van de breedte, hoogte en diepte van de ruimte waarin de muziek tot klinken kwam.

Specificaties JK acoustics Reference Power Amplifier
Pure A-klasse versterking>50 Watt
Uitgangsvermogen aan 8 Ohm200 Watt
Piekvermogenmeer dan 1350 Watt aan 2 Ohm / 10 msec.
Totale Harmonische Vervorming0,008% bij 160 Watt
Ingangsimpedantie1,8 kOhm
Ingangsgevoeligheid0,8 Volt
Dempingsfaktor aan 8 Ohm1000
Vermogensbandbreedte10 Hz + 0,5 dB; 100 kHz - 0,8 dB>
Signaal/ruisverhouding
- open ingang, max. vermogen
88 dB ongewogen
105 dB gewogen noise A
Ringkerntransformator625 VA
Capaciteit elco's66.000 uF
Stroomverbruik
- minimaal (spaarschakeling)
- maximaal
25 Watt
600 Watt
Afmetingen (h x b x d)173 x 247 x 300 mm
Gewicht12,5 kg