JK Reference Dac

Discontinued

JK Reference Dac

Algemeen
De JK Reference DAC is een digitaal/analoog omzetter met 2 directe coaxiale ingangen, verder nog een extra coaxiale en optische ingang. Intern kan er een Bluetooth(A2DP) module, voor eventuele streaming vanaf mobiele apparaten, geplaatst worden. Verder zit er nog een digitale coaxiale en optische uitgang op. De elektronica is geplaatst in een geheel nieuw ontworpen kast van geanodiseerd aluminium, die wat betreft vormgeving een geheel vormt met de nieuwe Reference voorversterker en de nieuwe Reference CD-loopwerk. De DAC rust op vier elegante rubbergedempte voeten.

Techniek
Met de bronkeuze-schakelaars kan men verschillende op de DA-converter aangesloten digitale bronnen kiezen. De standaard DAC interface is 24bit/96khz. Er zijn ook twee upgrades beschikbaar de 24bit/96khz low jitter interface en de 70bit dac module. De converter stelt zich automatisch in op de sample freqentie die de DAC krijgt aangeboden. De feitelijke D/A-omzetting vindt plaats door twee 24 bit DA-converters van Burr Brown. Deze worden door een speciaal ontworpen digitaal filter aangestuurd. De D/A-converters en het filter zijn op een zelfstandige print in de behuizing aangebracht en vormen samen de interface. Deze interface wordt d.m.v. gouden male/female contacten aangesloten op de hoofdprint.

De hoofdprint
Deze bestaat uit twee belangrijke onderdelen, de voeding en het audiogedeelte.

Voeding:
De basis van de voeding bestaat uit een tweetal R-core transformatoren, één voor de analoge en één voor de digitale signalen; beide hebben zowel een magnetische als een statische afscherming. Er zijn in totaal 10 verschillende voedingsspanningen gebruikt en deze worden allemaal afzonderlijk ontkoppeld. De audio-voeding wordt ook nog eens door parallel stabilisatie verkregen, waardoor de verschillende voedingen onderling absoluut geen invloed op elkaar hebben. De aarding van de verschillende voedingen wordt gedaan met een sterpunt aarde waar vandaan er massieve draden (JK type III) naar alle aardvlakken gaan. Dit is gedaan om zo goed mogelijk signaal ruis verhouding te krijgen en brom te elimineren.. De DAC kan ook aangesloten worden op de JK accupack, zodat de complete DACr door accu’s gevoed kan worden. Deze schakeling is zo ontworpen dat als de accu’s een te lage spanning hebben de voorversterker weer geheel automatisch naar zijn eigen voeding wordt geschakeld.

Audiogedeelte:
Uit de hoge kwaliteits D/A-omzetters komt niet direct het audiosignaal maar de stroom. Het is gebruikelijk dat deze vervolgens wordt aangeboden aan een stroom/spannings omzetter. Aangezien de stroom uit de D/A-omzetters sterk vervuild is met HF-signalen (High Frequency), wordt ook de spanning aangetast door de HF-vervuiling die een zeer nadelige invloed heeft op de uiteindelijke geluidskwaliteit. Daarom wordt normaliter deze spanning uitgebreid gefilterd voordat deze kan kan worden aangeboden aan een lijnversterker.
Het ontwerp van de JK acoustics DA-converters is uniek; het is nog nooit toegepast door andere fabrikanten. Omdat de uit de DA-omzetters afkomstige stroom zo is 'vervuild' met HF signalen, wordt in het ontwerp van JK acoustics onmiddellijk na de D/A-omzetting ingegrepen. Met een zelfontworpen computerprogramma worden de HF signalen eerst tot meer dan 120 dB onderdrukt. Pas daarna wordt de opgeschoonde stroom uit de DA-omzetter aangeboden aan de stroom/spannings omzetter. Door het volledig ontbreken van enige vorm van HF vervuiling resulteert dit in een zeer schoon audiosignaal.

Weergave
Het door deze DA-converter afgegeven muzieksignaal is van een uitzonderlijke klasse. Niet alleen worden stemmen en instrumenten zonder scherpte en met behoud van hun karakter weergegeven, maar ook kan met de Reference DA-converter de zo waardevolle ambiënte informatie juist worden vertaald. Dit resulteert in een geluidsbeeld met zeer veel ruimte en lucht om de bronnen, die met een zeer scherp focus in het geluidsbeeld worden geplaatst.

Specificaties JK acoustics Reference DA-converter
Aantal digitale ingangen1, optisch & 3, coaxiale
Aantal digitale uitgangen1, optisch & 1, coaxiaal
Aantal analoge uitgangen1, RCA (Stereo)
Digitaal formaatS/PDIF
Digitaal filterBurr Brown DF1704 of de JK module (DAC 70bit module)
DA-converterBurr Brown PCM1704 (2x)
Resolutie24 bit
Kanaalscheidingbeter dan 98 dB
Totale Harmonische Vervorming0,003 % bij 2,3 V-eff (1 kHz)
Opgenomen vermogen13 W
Afmetingen300 x 110 x 300 mm (b x h x d)