JK Reference I

Luidsprekers

JK Reference I

Algemeen
De JK acoustics Reference 1 luidspreker is het topmodel van de derde generatie luidsprekers die door Johan Ketelaar werd ontwikkeld. Deze bijzondere luidspreker is op basis van ruime ervaring ontwikkeld gedurende een lange en intensieve periode van luisteren en meten. De doelstelling daarbij is geweest een emotionele sensatie teweeg te brengen bij muziek weergave onafhankelijk van de gekozen muzieksoort.

Materiaal & Kastontwerp
De kast bestaat uit 30 x 70 mm dikke latjes van massief esdoornhout; deze zijn om en om gelijmd om de kastresonanties optimaal te dempen. Esdoorn is een van de hardste houtsoorten; op grond van gehoormatige kwaliteiten is er voor dit materiaal gekozen.
De opzet het ontwerp is zo gekozen dat de woofer absoluut nergens kan afstralen op een rechte wand. Daarom is de kast onder een bepaalde hoek gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat er staande golven in de kast ontstaan. Speciale aandacht is besteed aan de neus van het front; deze is zo geconstrueerd dat de tweeter bijna geen kast ziet en daardoor een optimaal afstraalgedrag heeft. De neus is bij de tweeter 65 mm dik, voor een minimale resonantie en een zeer snelle acceleratie van midden en hoge tonen. Als dempingmateriaal in de kast wordt Viledon gebruikt.
Enerzijds is het ontwerp van het gehele meubel erop gericht kastresonanties te dempen, anderzijds is de kast-resonantie niet 100% dood, maar werkt deze juist mee aan een andere totaalklank; dit in tegenstelling tot vele andere ontwerpen.

De woofer bestaat uit een 165 mm magnesium conus met een koperen faseplug die als doel heeft dat de spreekspoel in het lineaire gedeelte van het magneetveld blijft. De niet-lineaire en de modulatievervorming wordt zo effectief gereduceerd. Voor de ophanging van de conus is gebruik gemaakt van natuurrubber. Hierdoor is de resonantie freqentie zeer laag. De kast heeft aan de achterkant een afgestemde poort voor een optimale laagweergave. De combinatie van de zeer stijve en lichte magnesiumconus en de opstelling daarvan in het chassis en de kast resulteren in een zeer lage vervorming.
De hoogunit is een tweekamer, ferrofluid dometweeter van 25 mm. De tweeter membraan is aan de binnenzijde gecoat met een uiterst dunne laag rubber voor een betere demping. De spreekspoel is van puur zilverdraad. De montageplaat is 6 mm dik om ook hier resonanties te minimaliseren.
Beide units worden betrokken van de Zweedse firma SEAS.

Specificaties JK acoustics Reference 1
Frequentiekarakteristiek40Hz - 25 kHz
Systeem2 weg, kast heeft acoustisch gedempte poort
AkoestischedempingSpeciale viledon dempingsmateriaal en loodbitumen
LuidsprekersTwee, in schuine lijn boven elkaar geplaatst
ScheidingsfilterHelling 18 dB/oct bij 2.800 Hz
Impedantie8 Ohm
Rendement87 dB geluidsdruk op 1 m afstand
Vervorming<1,2% bij eff. geluidsdruk van 90dB
Geschikt versterkervermogen>35 W
Afmetingen (h x b x d)380 x 300 x 400 mm
AansluitingenGeschikt voor 10 mm2 kabel en banaanpluggen
Gewicht15 kg