JK Reference I+II

Discontinued

JK Reference I+II

De Reference 2 is een sublaagsysteem, dat onder de Reference 1 kan worden geplaatst en er zo een fraai geheel mee vormt. Ook de kast van de Reference 2 is opgebouwd uit latjes van 30 x 70 mm massief esdoornhout. Het principe van het laag is het eerder door JK acoustics zo succesvol in alle drieweg weergevers toegepaste ontwerp van de symmetrische belasting. Dit betekent dat in de kast een 17 cm woofer is geplaatst die het frequentiespectrum weergeeft tot 100 Hz. Deze woofer bevindt zich in een horizontale opstelling in het onderste gedeelte van de kast in een gesloten kamer en straalt de geluidsenergie af naar een daarbovengelegen open kamer. Deze open kamer heeft aan de voorzijde een afgestemde poort. Speciale aandacht is besteed aan de uitgang van deze poort: deze is niet recht maar hoornvormig, wat een belangrijke invloed heeft op de kwaliteit van de de laagweergave. Het frequentiespectrum boven de 100 Hz wordt door de Reference 1 weergegeven.
Wanneer u gebruik maakt van de Reference 2 subwoofer, dient u deze te voorzien van de meegeleverde spikes. U kunt deze gemakkelijk in de inslagmoeren draaien die aan de onderzijde van de kast zijn aangebracht. Hiermee kunt u uw luidsprekersysteem eveneens waterpas stellen.
De vierkante rubberen dempers, waarop de Reference 1 komt te staan, legt u in de hoeken van de bovenkant van de Reference 2. De Reference 1 plaatst u er nu bovenop. De twee luidsprekerkasten staan nu akoestisch ontkoppeld van elkaar. De mogelijkheid bestaat ook de Reference 2 verder van de vloer te ontkoppelen met een marmeren plaat. Deze wordt vervolgens zelf ontkoppeld van de vloer door middel van vier siliconen dempers. Hierdoor ontstaat een bijna zwevend luidspreker systeem; deze uitgebreide ontkoppeling kan resulteren in een verbeterde laagweergave, omdat vloerresonanties effectiever worden tegengegaan.
Ook wordt een siliconen stop meegeleverd. Deze dient in de uitstroompoort aan de achterzijde van de Reference 1 te worden aangebracht. Het frequentiebereik van de Reference 1 wordt nu op een natuurlijke manier beperkt daar waar de Reference 2 het overneemt.

Mono/single-, bi- en tri-wiring
Wanneer u geen gebruik maakt van bi-wiring moeten de entrees van de Reference 1 en de Reference 2 worden doorverbonden. De + en - ingang op de Reference 2 staan in een tegengestelde positie ten opzichte van de + en - ingang van de Reference 1. Zie er bij ‘mono-wiring’ of 'single-wiring' bij doorverbinden van de twee luidsprekers op toe, dat de + van de Reference 1 op de + van de Reference 2 wordt aangesloten; hetzelfde geldt vanzelfsprekend voor de beide - polen. Wanneer dit verkeerd om gebeurt, valt de laagweergave grotendeels weg.
Indien er wordt gekozen voor bi-wiring van de Reference 1 in combinatie met de Reference 2 dienen de vergulde verbindingsklemmen gemonteerd te zijn tussen de hoge- en lagetonen entree van de Reference 1; de luidsprekerkabel voor de Reference 1 hoort in de onderste entree te worden geplaatst.
Eventueel kan gekozen worden voor tri-wiring; de vergulde verbindingsklemmen worden in dat geval ook verwijderd en de drie afzonderlijke entrees krijgen elk vanuit de versterker een aparte luidsprekerkabel toegevoerd.

Klank
Het JK Reference 1 luidsprekersysteem kenmerkt zich door een extreem open, analytische, neutrale, maar altijd muzikale muziekweergave. Deze luidspreker is in staat in de luisterruimte muziekopnames uiterst realistisch weer te geven. Scherpte ontbreekt, terwijl ook de kleinste details op een zeer natuurlijke manier hoorbaar worden gemaakt. Tevens worden bronnen in het geluidsbeeld zeer nauwkeurig geplaatst. In technische zin is deze luidspreker bijzonder versterkervriendelijk door een heel gelijkmatig impedantieverloop over het volledig audiospectrum. Dit betekent ook dat naarmate er een betere kwaliteit versterker wordt toegepast, de schitterende kwaliteiten van dit audiosysteem zich meer zullen laten gelden.
Toevoeging van de JK Reference 2 leidt niet alleen tot een uitbreiding van de weergave van het frequentiespectrum in het onderste segment, maar heeft ook belangrijke gevolgen voor de toename in weergave van ruimte en lucht rond stemmen en instrumenten. Dit betekent dat de focussering nog verder zal toenemen en de sensatie wordt versterkt te verkeren in de ruimte waarin muziek en stemmen opklonken.

Specificaties JK acoustics Reference 1 in combinatie met de Reference 2 laag unit
Frequentiekarakteristiek 26Hz - 25 kHz
Systeem Boven unit gesloten kast, laag unit acoustisch gedempte poort
Akoestischedemping Speciale viledon dempingsmateriaal en loodbitumen
Luidsprekers Twee, in schuine lijn boven elkaar geplaatst
Scheidingsfilter Helling 18 dB/oct bij 2.800 Hz
Impedantie 8 Ohm
Rendement 87 dB geluidsdruk op 1 m afstand
Vervorming <1,2% bij eff. geluidsdruk van 90dB
Geschikt versterkervermogen >35 W
Afmetingen (h x b x d) 1090 x 300 x 400 mm
Aansluitingen Geschikt voor 10 mm2 kabel en banaanpluggen
Gewicht 35 kg