JK Ultimate² Pre

Discontinued

JK Ultimate² Pre

Algemeen
De Ultimate2 Pre-Amplifier is een compromisloze voorversterker met 5 line en 2 tape-ingangen, 2 rec en 2 line uitgangen.

Vormgeving
De behuizing is geheel vervaardigd uit geslepen en geanodiseerd aluminium. De kast is inwendig verstevigd om de zware printplaat te ondersteunen. Aan de voorzijde van de Ultimate2 Pre-Amplifier bevinden zich de Source en Tape keuzeschakelaars. De huidige stand van de keuzeschakelaars is aangegevens op het display. In dit display is ook de naam van de eigenaar te programmeren. Deze naam is tijdelijk zichtbaar na het inschakelen van de voorversterker. De achterzijde is voorzien van een netschakelaar en zwaar vergulde cinch aansluitbussen voor de in- en uitgangen.

Techniek
De ingangssignalen passeren luchtdichte relais die bij de ingangen zijn geplaatst. Hierdoor wordt de signaalweg kort gehouden en daarmee voorkomen dat er storing op het audiosignaal terecht komt.
De lijnversterker is discreet opgebouwd. De eigenschappen van de totale versterking kunnen op deze manier uitstekend worden beïnvloed, omdat elke versterkertrap afzonderlijk optimaal is in te stellen. Om Transiënt Intermodulatie Vervorming (TIM) te voorkomen, is gekozen voor het gebruik van lokale in plaats van sterke totale tegenkoppeling. Dit heeft een gunstig effect op het totale klankbeeld, wat natuurgetrouw en zonder scherpte wordt weergegeven. De uitgangssectie bestaat uit zeer snelle ring-emitter-transistoren die apart op koelplaten zijn gemonteerd. Deze transistoren worden normaal alleen in vermogensversterkers gebruikt. Bovendien heeft elke uitgangstransistor zijn eigen buffercondensator.
De volumeregeling geschiedt met een Noble potentiometer, die bekend staat om zijn uitstekende klankeigenschappen en een perfecte gelijkloop.
Voor de voeding wordt gebruik gemaakt van een magnetisch afgeschermde ringkerntransformator met gescheiden wikkelingen voor de relaisbesturing en het audio gedeelte. De transformator heeft een statische afscherming tussen de primaire en de secundaire wikkeling. Als extra maatregel tegen stoorinvloeden uit de netspanning kan deze afscherming aangesloten worden op een schone randaarde. De voedingsspanning voor het audiodeel wordt discreet gestabiliseerd, waarbij elke line-versterker nog eens van een aparte voedingsstabilisatie is voorzien. Dankzij deze gescheiden opzet is overspraak via voedingslijnen uitgesloten.

Specificaties JK acoustics Ultimate2 Pre-Amplifier
Aantal line ingangen5
Aantal tape ingangen2
Aantal uitgangen4 (2 x rec + 2 x lineout) (DC geregeld)
Ingangsgevoeligheid350 mV voor 2 V uitgangsspanning
Signaalruisverhoudingbeter dan 100 dB
Bandbreedte1 Hz - 100 kHz (-3 dB)
Kanaalscheidingbeter dan 95
Uitgangsimpedantie47 Ohm
Totale Harmonische Vervorming0,0028 % bij 2 V uitgangsspanning, 1 kHz
Capaciteit voedingselco's37.600 uF
Opgenomen vermogen11 W
Afmetingen (b x h x d)450 x 100 x 380 mm
Gewicht10 kg