JK Ultimate² DAC

Discontinued

JK Ultimate² DAC

Algemeen
De JK acoustics ULTIMATE2 DA-CONVERTER is een compromisloze DA converter met 3 coaxiale digitale ingangen, 2 optische digitale ingang, Daarnaast is voorzien in 1 coaxiale en 1 optische digitale tape uitgang en uiteraard een analoge uitgang.

Vormgeving
Aan de voorzijde van het apparaat bevinden zich de keuzeschakelaars voor de digitale source en tape ingangen. Door middel van een display wordt informatie verstrekt over de sample frequentie, deëmphasis en het aanwezig zijn van een correct digitaal signaal op een geselecteerde broningang. Tevens is een indicatie aanwezig die aangeeft of een source of tape ingang is geselecteerd. De achterzijde is voorzien van een netschakelaar, zwaar vergulde cinch aansluitingen voor de analoge uitgang en de coaxiale digitale in- en uitgangen. De optische in- en uitgangen zijn uitgevoerd met Toshlink connectoren.

Techniek
De eigenlijke DA converter bestaat uit twee 24 bits DA converters. Deze reconstrueren het originele signaal zeer nauwkeurig. Van elke converter worden de 2 Most Significant Bits (MSB) optimaal ingesteld, zodat nuldoorgangsvervorming wordt geëlimineerd en ook de kleinste audio-signalen zuiver worden weergegeven. De DA converters worden van hun informatie voorzien door een digitaal filter met 8-voudige oversampling.
De stroom-spanning omzetters en de analoge uitgangsfilters zijn geheel discreet opgebouwd. Transiënt Intermodulatie Vervorming (TIM) kan met discrete schakelingen op een effectieve wijze worden geminimaliseerd. Uitgangscondensatoren worden vermeden dankzij de toepassing van een DC-regeling, die de offsetspanning op de uitgang op 0 Volt DC houdt. Op deze manier wordt het geluidssignaal niet aangetast door de nadelige invloeden van koppelcondensatoren.
De voedingsspanningen voor de analoge elektronica worden geleverd door parallelstabilisatoren die voor elk deel van de schakeling apart zijn opgebouwd en gebufferd. Deze buffering bestaat uit speciale, door JK acoustics, geselecteerde audio condensatoren met een grote capaciteit en lage inwendige weerstand. Op deze manier wordt een zeer lage impedantie van de voeding gerealiseerd, waardoor deze zich als een bijna ideale spanningsbron gedraagt.
Voor het analoge en digitale deel worden gescheiden ringkemtransformatoren gebruikt die elk voorzien zijn van een magnetische afscherming om beïnvloeding van het audio signaal door magnetische inductie te voorkomen.

Specificaties JK acoustics Ultimate2 DA-converter
Aantal digitale ingangen5, 2x optisch 3x coaxiaal
Aantal digitale uitgangen2, 1x optisch 1x coaxiaal
Aantal analoge uitgangen1, coaxiaal (DC geregeld)
Sample frequenties32, 44.1, 48, 96 kHz
Digitaal formaatS/PDIF
Digitaal filterBurr Brown DF1704
DemodulatorCrystal CS8414
DA-converterBurr Brown PCM1704 (2x)
Resolutie24 bit of 70bit (optie)
Frequentiebereik2 Hz - 20 kHz (± 0.4 dB)
Kanaalscheidingbeter dan 98 dB
Dynamisch bereikbeter dan 98 dB
Uitgangsspanning2,3 V-eff
Uitgangsimpedantie47 Ohm
Totale Harmonische Vervorming0,003 % bij 2,3 V-eff (1 kHz)
Capaciteit voedingselco's75.200 uF
Opgenomen vermogen13 W
Afmetingen450 x 100 x 380 mm (b x h x d)
Gewicht10,5 kg